top of page

האתגר האנושי בהטמעת שינויים טכנולוגיים בארגון

עודכן: 13 במרץ 2019



הקשיים בהטמעת מערכת, ביישום השינויים
האתגרים בהטמעת מערכת טכנולוגית

כל מי שאי פעם הטמיע מערכות מידע נתקל בהתנגדות לשינוי. ההנחה היא שאנשים מתנגדים להיבטים הטכנולוגיים של השינוי כך שבמסגרת תהליכי הטמעה מתמקדים בעיקר בהדרכות על המערכת החדשה. לעיתים משתפים את העובדים בתהליכי האפיון אבל מעבר לכך לא ממש מתעמקים בהיבטים בין אישיים של הטמעת שינויים טכנולוגיים, או שינויים בכלל בארגון.

התפיסה הרווחת היא שהתפתחות טכנולוגית מאפשרת אוטומציה של תהליכים ובכך מייתרת מקצועות ותפקידים מסוימים בארגון, כך שהעובדים פוחדים מכך ששינוי יגרור אחריו פיטורין. ברמת המקרו זה נכון אבל אלו תהליכים ארוכי טווח. ברמה המידית ישנם היבטים אחרים, יותר מעודנים, הקשורים בסטטוס של האדם בתוך הארגון, בתפיסת הערך העצמית שלו בסביבת העבודה וביחסים הבין אישיים שנוצרו בינו לבין מנהליו, עמיתיו או כפיפיו כתוצאה מהדרך שבה נעשית העבודה. שינוי באופן ביצוע העבודה יגרום לשינוי במרקם העדין הזה, מה שמרתיע אנשים רבים וגורם להם להתנגד לשינוי.

לכן כאשר הנהלת הארגון מעוניינת להטמיע טכנולוגיה חדשה נדרשת השקעה מרובה, חשיבה ותכנון ברמת האינדיבידואל על מנת לטפל בהיבטים אלו. לא מספיק רק לשתף את העובדים בתהליך השינוי. זה אמנם יכול לתת להם תחושה נקודתית של ערך אבל לזמן מוגבל בלבד ואילו האובדן של המיקום החברתי והמקצועי בארגון הוא קבוע.

כדי להמחיש את זה ניקח דוגמא דמיונית של מנהלת חשבונות שמתנגדת נמרצות להכניס רכיבים של משרד ללא נייר כגון פורטל חשבוניות לקוחות וסריקה ובעור חשבוניות ספק. על פניו נראה שהיא פוחדת מכך שנפח העבודה שלה יקטן, היא תהיה פחות נחוצה ואחוזי המשרה שלה יקטנו (במקרה הטוב).

בבירור יותר מעמיק התגלה שמאוד חשוב לה הקשר האישי והאנושי שנוצר בינה לבין הלקוחות והספקים. היא פוחדת שהכנסת הכלים האינטרנטיים תגרום לכך שלא יהיה להם צורך ליצור איתה קשר מכיוון שהם יקבלו את כל המידע הנדרש להם בצורה מקוונת והעבודה שלה תהפוך למכנית וחסרת מגע אנושי.

כאשר צף המניע העיקרי להתנגדות, ניתן לבדוק האם היא מעוניינת להוסיף תחומי אחריות נוספים כגון עריכת סקרי שביעות רצון ללקוחות, רכש, מכירות, תיאום משלוחים או כל דבר אחר שיספק לה את הקשר הבין אישי, ניתן גם לתת לה תפקיד מרכזי יותר בניהול הכספים של החברה. הכול כמובן בתלות בבן אדם, ביכולותיו ובצרכים הארגוניים.

המפתח הוא להבין מה מפריע לכל עובד המתנגד לשינוי ולראות איך שומרים על המשמעות שלו בתוך תהליך השינוי או מייצרים לו אותה בצורה אחרת. פה אנחנו נכנסים לסוגיה אחרת, מורכבת בפני עצמה והיא האם העובדים סומכים עלינו מספיק כדי לשתף אותנו בחששות ובתחושות שלהם. יצירת תרבות ארגונית בה העובדים יכולים לשתף, היא האתגר האמיתי!


 
 
 

Comments


bottom of page